пʼятницю, 8 квітня 2011 р.

Фарерські острови. Частина 3.

Ви вже маєте певні уявлення про Фарерські острови і ось настав час переходити до самого цікавого :)

Пиво. Оскільки я пишу цей текст в п'ятницю, то почнемо ми з пива))) Завжди знав, що тут випускають багато видів пива. А недавно дізнався і певні деталі, виявляється що на 50 тис. населення тут є тільки одна броварня, яка випускає 24(!!) сорти пива. Ну і звичайно тут ще є багато пива, яке привозять з Данії. А це такі відомі марки, як Туборг, Карлсберг... Воно звичайно ж відрізняється від того туборга, яке роблять на заводі "Славутич" в Україні. Але не все так "гладко". Алкоголь не продається в звичайних продуктових магазинах, а тільки в спеціальних магазинах. А таких магазинів тут є всього кілька.



Кримінал. Точніше його відсутність. Можна довго розовідати, яке тут спокійне і безпечне життя. Фарерські острови займають третє місце в світі, де найнижчий рівень злочинності. І для ілюстрації цього я розповім вам невеличку історію. Коли ми летіли сюди перший раз, ми не знали, що нас чекає і куди потрапимо, знали тільки назву компанії, з ким будем працювати. І ось ми прилетіли, добрались з аеропорта автобусом на вокзал і чекаємо хто нас зустріне, а то вже була пізня година. Чекали чекали і не дочекались. Ми думали, що хтось нас зустріне, покаже куди нам заселятись. Але нікого не було. І потім сталось чудо! Ми побачили автомобіль з логотипом приймаючої компанії. Підходим до машини, а там нікого немає. Але виявилось, що машина була відкрита і всередині були ключі. Також в бардачку ми найшли мобільний телефон. І поки ми старались зрозуміти що до чого, нам зателефонували і розповіли куди їхати. Ми приїхали, а там на нас чекав пустий особняк, двері якого також не були зачинені, а у вітальні на столі лежали ключі від будинку. Маленькі деталі: 1)ми прилетіли в неділю ввечері, а автомобіль залишили в п'ятницю після роботи; 2) там автобуси ходять настільки точно, що вони знали коли ми будемо на вокзалі і коли нам можна телефонувати.



Корінні жителі. Якщо описувати коротко, то можна сказати, що це типові європейці. Я маю на увазі поведінку і звички. З одної сторони їхній стиль одягу можна назвати неохайним, а з іншого боку тут всі ретельно слідкують за особистою гігієною. І тому їзда в громадському транспорті не викликає різких подразнень нюхових рецепторів, як це буває в Україні. В людей тут зовсім інші цінності в житті і немає фанатичної погоні за матеріальними благами. Вони насолоджуються життям, незалежно від рівня заробітку. Також тут відсутнє поняття "соціального статусу". Коли, наприклад, зранку приїжаєш на роботу і бачиш автомобілі на парковці, то тут висока вартість автомобіля не означає високу посаду в команії. Хоча дорогих автомобілів не так багато і тут я вперше побачив BMW X5 з незатонованими вікнами.


Яхти і катера. Оскільки тут навколо моря і океан, то майже кожна сім'я має засіб пересування по воді.



День прапора. Так співпало, що тут святкують день прапора в той самий день, що й в мене день народження. Місцеві святкування мені чимось нагадують американскі фільми, коли в маленьких ковбойських містечках на святкування збирається все місцеве населення і виступають артисти-аматори і все в такому дусі. Тут також все дуже схоже. Починається святкування із спортивних змагань, потім всілякі концерти... і обов'язково всюди прапори. Ще хочеться додати, що серед спортивних змагань є і марафончик на 7 км. Так вот в ньому в середньому приймають участь близько 2 тис. учасників, і це при населенні в 19 тис. Я думаю, що на день Львова зібрати 2 тис. учасників можливо тільки якщо це буде змагання з поїдання вареників або випивання пива.



Місцева архітектура. Місцями дивна, місцями оригінальна. Але є одна річ, яка дійсно цікава. Це будинки з грунтом і травою на даху. Зроблено це в цілях теплоізоляції, а також для озеленення. Але про архітектуру краще не розказувати, а показувати.




P.S. На цьому буду завершувати з розповідями про Фарери, але буде ще один, "бонусний" звіт, про життя програмістів на Фарерських островах. Але якщо є питання, то з радістю відповім. Ну а якщо питань назбрається багато, то може і ще один пост буде.