четвер, 31 березня 2011 р.

Фарерські острови. Частина 2.

Продовжу вам розповідати про Фарерські острови. І після дикої природи перейдем до цивілізації :)

Фарери і Данія. Острови мають досить велику автономію і вирішують дуже багато питань незалежно від Данії. Наприклад такий парадокс, але Фарерські острови не є частиною ЄС і не входять в шенгенську зону. Але якщо мати паспорт з датською візою і спеціальною печаткою, то пустять до себе в гості) А те, що вони не в ЄС, тим самим в своїх прибережних водах тільки вони можуть ловити рибу. Ось на фотографії місцева рибна ферма.


Гроші. Тут навіть є своя валюта:) І хоча вона в оббігу нарівні з датськими кронами і міняється 1 до 1 без проблем, але це теж їхня національна гордість. Малюнки на купюрах дуже велелі)))



Столиця. Пишеться як Torshavn, а вот варіантів транскрипіцій є багато. А якщо вже брати англійські терміни, то варто сказати, що тут немає жодного city, тільки town. А проживає в столиці близько 19 тисяч жителів. Але вся фішка в тому, що немає багатоповерхових будинків і всі жувуть у власних будинках. Тому місто займає досить велику площу і досить важко сфотографувати повністю.


Дороги. За останні 4 роки я тут побував 5 разів і провів більш ніж пів року. Але тільки в останні два рази звернув увагу на місцеві дороги. Поки не було в нас автомобіля, на дороги не звертав уваги. Але після того як поїздив по Львову і тут, то одразу відчув різницю. Перше, що не звично - це вузькі дороги порівняно з Україною. Тут немає такого, що в одній полосі можуть їхати дві машини. Тут в тебе 0.5 метра справа і 0.5 метра зліва, а дальше вже зустрічна смуга. Друге, це те, що високо в горах тут дороги кращі ніж в центрі Львова. Отож, ми цим насолоджувались і пропоную вашій увазі декілька фотогафій, куди ми умудрялись заїхати.




Острови. Тут є 18 населених островів і ще декілька маленьких безлюдних:) Але тут Робінзон Крузо не вижив би. І люди кожен день переміщаються між островами на роботу і додому. Тому для сполучення тут є і тунелі (аля Ла-Манш) і пароми, які перевозять автомобілі. Один раз і ми з нашим автомобільчиком таким чином відправились на сусідній острів)


Спорт. Перше, що хочеться сказати/написати - "жаль, що в Україні не так". Тут люди активно займаються спортом. Основними видами спорту є футбол і біг. Хоча футбол тут не просто "вид спорту №1", це набагато більше. І грають футбол тут всі: від малого до великого, включаючи жінок, і стадіонів держава тут набудувала дуже багато. Як приїжаємо, то і ми долучаємось до активних занять спортом - граємо футбол два рази на тиждень. Соромно признатись, але тут місцеві дядьки 50-тирічного віку грають футбол набагато активніше за нас.


P.S. Далі буде :-)